-->
Textual description of firstImageUrl

Blog Açmadan Önce Öğrenmeniz Gereken 5 Nokta

Cumartesi, Ocak 21, 2017
tarihinde yazıldı
' da yazıldı
Bu yazı bir blogu veya web sitesini doğru şekilde başlatma hakkında 5 can alıcı noktayı size aktarmayı amaçlamaktadır. 

Blogger ve SEO dünyasındaki gelişmeler yüzünden bazı önemli konular hakkında zaman zaman değişiklikler ve güncellemeler yapılmakta. Dolayısıyla bu konuyla ilgili güncel bilgilerin aktarılması gerektiğini düşünüyorum.Burada aktaracağım bilgilerin yeni bir blog ya da web sitesi kurmak isteyenler için oldukça faydalı olacağını düşünüyorum. Bana göre en önemli noktalardan biri web sitenizi veya blogunuzu tamamen belirli bir niş, bir içerik kategorisi odaklı oluşturmuş olmaktır.

Blog açmadan önce bu bilgilerin doğru bir şekilde öğrenilmesi çok önemlidir. Değilse, gelecekte web sitenizi veya blogunuzu geliştirmek çok zor olacak ve bu yolda belki de blog yazmayı bırakacak ve sırf istediğiniz kitleye ulaşamadığınız için vazgeçeceksiniz.

Bu yüzden web sitenizi veya blogunuzu oluşturmaya başlamadan önce hazırlanması gereken beş önemli konudan bahsedeceğim.

1. Niche (Niş) Seçimi

Niş: Arama motorlarında yoğun olarak aratılan ve çok kazanç sağlayacak spesifik bir konu veya kategori demektir.

Güzel ve rekabetin mümkün olduğunca az olduğu veya hiç olmadığı bir niş bulmak bu günlerde altın bulmaya benziyor. Ancak biraz yaratıcılık ve araştırmayla siz de başarabilirsiniz.

Rekabet ise bulduğunuz niş'te yazılar yayınlayan başka sitelerin varlığı. Yani sizinle aynı konuda yazılar yazacak diğer siteler. Bu sitelerin sayısı çoksa ve bu siteler yeni kurulmamış yani yaşları olan sitelerse rekabet yüksek demektir ve bulduğunuz bu niş'te size çok fazla ziyaretçi trafiği düşmeyecektir.

Blogunuz veya web siteniz için bir niş seçtiğinizde dikkate alınması gereken iki şey vardır. İlk şey, İLGİ ve BİLGİ'dir. İlgi alanlarınıza ve bilgilerinize gerçekten uyacak bir web sitesi ne olabilir? 

Deneyimime göre bir sürü blog veya web sitesini görmek ve öğrenmek; Blog dünyasını sevenler tarafından kurulmuş ve aslında yayınladıkları içerikler hakkında gerçekten bilgi sahibi ve bunu kazanca çevirebilenlerin yapmış oldukları web sitelerini incelemelisiniz. 

Bu her hangi bir kategoride olabilir. Önemli olan bu blogların içerikleri ve blog sahipleri arasındaki uyum. Yani blogun sahibi gerçekten yazdığı konularda bilgi sahibi ve ilgi alanı olan konular hakkında mı yazıyor yoksa internet üzerinden bulduğu içerikleri değişiklik yaparak yayınlıyor ve kendince blogunu güncel tutmaya mı çalışıyor? 

Bu tarz kaliteli blogları bir süre takip ederek siz de açacağınız blogun kategorisi ve içeriği hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Beğendiğin bir niş bul!

Blogunuzdan ciddi kazançlar elde etmeden önce geçmeniz gereken en önemli aşama *İSİM YAPMAK*TIR. Blogunuzdan ciddi değerlerde kazanç elde edebilmeniz için blogunuzu bir üne veya birçok kişinin tanıdığı bir ada sahip yapabilmeniz gerekir.

Blogunuza benzeyen bir çok blog olsa da bazen Google'ın anlayamadığımız kriterleri sayesinde yeni açmış olduğunuz halde sizin de blogunuz arama sonuçlarında ilk sayfada yer alabilir. Yani benzersiz yazılar yazayım, daha önce çok içerik üretilmemiş konularda yazayım ki daha çok trafik alayım demek yerine daha önce başka bloglar tarafından yazılmış yazılardan yüzlerce kaliteli, akıcı ve yeterli uzunlukta içerik üretip blogunuzun bir anda kalabalıklaştığını görebilirsiniz.

Ürettiğiniz içerik yeterli uzunlukta ve kaliteliyse, gelen ziyaretçileriniz yazılarınızı sonuna kadar okumadan blogunuzu terketmiyorsa trafiğiniz hızlı bir şekilde artacaktır.

2. Büyük ya da Küçük Planlar 

Planınızda, web sitenizin büyük veya küçük oynayacağını belirlemek çok gereklidir. Büyük oynamayı, bazı arkadaşlarınızla bir siteyi ya da blogu paylaşma ilkesiyle birlikte yönetmek yani kısaca arkadaşlarınızla birlikte bir site kurup yönetmek, küçük oynamayı ise tek başınıza bir blog oluşturmak olarak tanımlayabiliriz.

Ekip çalışması ile açılan bir site için birçok niş seçilip kullanılabilir.
Örneğin siz bilime karşı ilgilisiniz ve bilimsel gelişmeleri takip ediyorsunuz. Arkadaşınız ise hayvanları seven ve hayvanlar hakkında bilgi sahibi birisi. Ortak bir çalışma ile hem hayvanlar hakkında hem de bilimsel konular hakkında içeriklerin yer alacağı bir site kurabilir ve böylece iki farklı alanda içerik üreten büyük bir site oluşturabilirsiniz.

Küçük oynamak isterseniz, belirli bir niş üzerine odaklanmalısınız, oysa büyük oynuyorsanız, çok nişli bir web sitesi oluşturmanızı öneririm; Çünkü her ne kadar gün geçtikçe bloglar ve siteler çoğalıp internet giderek bir çöplük haline gelse de eğer kaliteli içerik üretmeye devam ederseniz siz de kaliteli sitelerin sahipleri arasına girebilirsiniz.

Ancak büyük veya ekip çalışması yaptığımızda herkes tarafından kabul edilmesi gereken kurallar olduğunu unutmayın; örneğin, her bir kişi günde en az bir yazı yayınlamalıdır. Veya kazanç hedefli açılan sitelerde yazılmış makalelerin yüzdesine göre gelir dağılımı yapılır. Kişi 1000 adet makale içeren bir sitede yalnızca 100 makalenin yazarıysa bu kişi gelirin% 10'unu alır.

Hızlı bir şekilde kazanç elde etmeye başlamak istiyorsanız ya da blogunuzu kazanç elde etme amacıyla açıyorsanız bilgi ve ilginiz olduğundan emin olduğunuz tek bir niş seçmeniz çok önemli. Birçok nişte deli gibi oynamayın. Tek niş. Kaliteli ve düzenli üretilen içerik.

3. Anahtar Kelime (Keyword) Araştırması

Bu konu, SEO dünyasında muazzam değişim geçiren bir konu. Şu an da Google, her bir anahtar kelimenin trafik miktarı hakkında ayrıntılı bir resim vermiyor. Google yaptığınız arama sonucunda yalnızca bir tahmin sağlar ve bu tahmin internetteki site sayısı gün geçtikçe arttığından oldukça fazla olmaktadır. Yani artık Google'da ne aratırsanız aratın arama sonuçları sayısı milyonlarcadır dikkat ettiyseniz. Ama bu sonuçların hepsi sizin aradığınız konu hakkında içerik içermiyor tabi ki. Gerçek bir sayı elde etmek için Adwords'te etkin bir reklam hesabı oluşturmanız gerekiyor.

Google Anahtar Kelime Planlayıcı isimli aracı bir kelime veya kelime grubunun ayda kaç kez aratıldığını görmek için kullanabilir ve çok aranılan kelime ya da kelime gruplarından bir niş bulabilirsiniz. Bu tarz anahtar kelimeler yakaladıktan sonra ise rekabet araştırması yapmanız gerekir.

4. Alan Adı Seçimi

Web sitenizi oluştururken, içinde anahtar kelimeler içeren bir alan kullanmanız kesinlikle önerilir, ancak tam olarak eşleşmeyin. Alan adınıza markanızı veya adınızı ekleyebilirsiniz. Örneğin: markamanahtarkelimeler.com daha spesifik bir örnek vermek gerekirse nikeucuzayakkabi.com veya pamukkaleucuzbilet.com 

Tabi ki bu markaların sahipleri var ve bu şekilde siteler açarsanız başınız derde girer. Kendi isminizi bulup kendi markanızı yaratmanız gerek. 

Bu tarz bir alanı adı, trafiği daha hızlı almanıza yardımcı olur, çünkü alan adındaki anahtar kelimeleri girmeniz bu anahtar kelimeyi kazanmanıza yardımcı olacaktır.

5. Trafik İstatistikleri ve Yönetimi

Bu konu her ne kadar blogunuzu açtıktan sonrasıyla ilgili bir konu olsa da eğer trafiğinizi takip etmeyecekseniz kazançlarınız oldukça düşük olacaktır. Eğer yüksek kazançlı siteler istiyorsanız trafiğinizi izlemeli ve anlamalısınız. Sitenizin trafiği hakkında bilgi sahibi olmanız, istatistikleri inceleyerek yeni içeriklerinizi en çok ilgi gören konular ve kategorilerde üretmeniz kazançlarınızın da artmasını sağlayacaktır. Sitenizi Google Arama Konsolu ile doğrulayarak Google'a sitenizin başı boş çöp sitelerden olmadığı ve ilgili bir sahibi olduğunu bildirmiş oluyorsunuz. Bunun sonucunda Google'dan hangi aramalardan sitenize trafik geldiğini öğrenebiliyorsunuz.

Şimdi "Blog Nasıl Açılır" başlıklı yazımızı okuyarak yeni blogunuzu kolayca açabilirsiniz.
  1. İlerleyen zamanlarda bu konudaki her nokta hakkında tek tek detaylı yazılar yazacağım.

    YanıtlaSil
  2. Bunları bilmek gerçekten önemli ama ben çok iyi değilim hala :( Teşekkürler :)

    YanıtlaSil