-->
Textual description of firstImageUrl

Yeni Bloggerlar İçin: Blog Yazısı ve SEO Ayarları

Perşembe, Kasım 10, 2016
tarihinde yazıldı
' da yazıldı

Bu yazıda yeni bloggerların yeni yazı yazarken en çok yaptıkları hatalardan bahsedeceğiz. Blog yazılarınızın daha çok okunmasını ve arama motorları aracılığıyla daha çok kitleye ulaşmasını istiyorsanız bu yazımızdaki noktaları dikkate alarak bunu başarabilirsiniz. Hadi başlayalım.

Blog yazısı yazarken dikkat edilmesi gereken ilk nokta başlıktır arkadaşlar.

1-Başlık
Yazınızın başlığı kesinlikle ve kesinlikle yazınızla alakalı olmalı ve yazınızın içeriğinin kısa bir özeti niteliğinde olmalıdır. Ayrıca yazınızın başlığında geçen kelimeleri yazı içinde ne kadar sık kullanırsanız ilerde anlatacağımız SEO (Search Engine Optimization = Arama Motoru Optimizasyonu) konusu için o kadar faydalı bir çalışma yapmış olursunuz. Bu SEO denilen konu kısaca arama motorları ve blogunuz arasındaki ilişkiye dayalı bir konudur. Bu küçük SEO ipucuyla (başlıktaki kelimeleri yazınızda kullanarak) arama motorları aracılığıyla daha çok kitleye ulaşabilirsiniz.


2-İçerik
İkinci en önemli konu ise yazınızın içeriğidir. Yeni bloggerların yaptığı en büyük hatalardan biri fazla resim eklemektir. Arama motorları (özellikle Google) metinden çok görsel içeren sayfaları sevmez. Yazınızda görsel/metin oranı ne kadar yüksek paydalı olursa yani ne kadar çok yazı, ne kadar az görsel olursa bu yazınızın o kadar kaliteli algılanmasını sağlar. Ayrıca yazınızda başlığın dışında bir konudan olabildiğince az bahsetmeniz ya da hiç bahsetmemeniz gerekir. Başlığın dışında bir konuda yazacak çok fazla şeyiniz varsa bunu başka bir başlık altında başka bir yazı olarak yayınlamayı düşünebilirsiniz.


3-Etiketler
Yeni bloggerların en çok yaptığı hatalardan biri ise yazıya eklenen etiketler kısmını yanlış anlamaları. Etiketlerin tek bir amacı vardır. Yazıları gruplamak. Aynı kategorideki yazılara aynı etiketi ekleyerek bir gruplama yapabilirsiniz ve o etikete sahip yazılarınızı ayrı bir sayfada ziyaretçilerinize gösterebilirsiniz. Örneğin devamlı alışveriş yapıyor ve alışverişlerinizle ilgili yazılar yazıyorsanız alışveriş ile ilgili olan bu yazılarınızın hepsine aynı etiketi ekleyip blogunuzda Alışveriş Yazılarım diye bir bağlantı oluşturup ziyaretçilerinize sunabilirsiniz. Etiketleri kullanarak birbirinden farklı yazı kategorileri oluşturup bu yazılarınızı ziyaretçilerinize farklı başlıklar altında sunabilirsiniz.


4-Kalıcı Bağlantı
Yıllardır blog yazarlığı yapan kişilerin bile bilgi sahibi olmadığı ve dolayısıyla kullanmadığı ancak yeni bir blog yazısı yazarken yine yazınız için önemli bir SEO konusu olan Kalıcı Bağlantı ve Arama Açıklaması'ından bahsedeceğiz.

Kalıcı Bağlantı Nedir?

Kalıcı bağlantı yazacağınız yazının internetteki erişim adresidir ve bu adres daha sonra değiştirilemediği için kalıcı denmektedir. Normalde bu adres yazınızın başlığıyla aynı olacak şekilde otomatik olarak blogger tarafından ayarlanmaktadır. Ancak adreslerde türkçe karakter kullanılamadığı için türkçe karakterler eksik olarak ayarlanmaktadır. Biz bunu düzeltip yazımızın kalıcı bağlantısının türkçe karakterleri de içererek doğru ve anlamlı olmasını sağlamalıyız ki arama motorunda yazımızın konusuyla örtüşen bir arama yapıldığında yazımız arama motoru tarafından öncelikli olarak sunulsun.

Kalıcı Bağlantı çok önemlidir. Sebebi şudur:
Arama motorları arama sonuçlarını sunarken aranılan kelime ya da kelime grupları sunacağı sayfaların başlık ya da kalıcı bağlantısında birebir yer alıyorsa bu sayfalara öncelik tanır ve arama sonuçlarında ilk önce bu sayfaları gösterir. Kalıcı bağlantımızın düzgün olması demek eğer aranılan konu yazdığımız yazının konusuyla örtüşüyorsa, yazımızın başlığı ve kalıcı bağlantısı aranılan konuyu içeriyorsa bizim sayfamızın daha önce gösterilmesi demek. Bu da ziyaretçilerinizi arttırmanın en önemli kurallarından birisi.


5-Arama Açıklaması
Arama Açıklaması yazımızın arama motorunda görünecek kısmıdır. Örneğin sayfamızın Arama Açıklaması şöyledir:
blogger arama açıklaması
Bu kısım için her blog yazısına özgün, yazınızın içeriğini özetleyen kısa metinler kullanmanız yazılarınızın ve sayfalarınızın arama motorunda öncelikli yer almasını sağlayacaktır. Yine arama açıklaması kısmında yazınızın başlığındaki kelimelerden bazılarını (anahtar kelime niteliği taşıyanları) kullanmanız da faydalı olacaktır.


Arama Açıklaması Ayarını Etkinleştirmek:

Arama Açıklaması varsayılan olarak kapalı gelen bir ayardır ve bunu kullanabilmek için aktif hale getirmeniz gerekmektedir. Aşağıdaki resimde izlemeniz gereken yolu kırmızı kutularla işaretledim. Önce Blogger Yönetim Paneli'ne girdikten sonra sol tarafta yer alan Ayarlar Menüsüne daha sonra altında yer alan Arama tercihlerine tıklıyoruz. Açılan sayfada kırmızı kutuyla işaretlediğim düzenle bağlantısına tıklıyoruz. ve Açıklamalar açılsın mı diye bir soru geliyor yanında yer alan evet kutucuğunu seçip hemen o kutucuğun altında yer alan kaydet butonuna tıklıyoruz.

blogger robots açıklama

Şimdi geldik bu iki ayarı kullanmaya. Bir önceki yazımızda "Blogda nasıl yazı yazılır/paylaşım yapılır?" anlatmıştık. Bu iki ayarlamayı yani kalıcı bağlantı ve arama açıklamasını yazı yazdığımız sayfadan ayarlıyoruz. Yeni yayın oluşturma sayfasına girdikten sonra sağ kısımda yer alan kutuların arasında bu iki ayarı görebilirsiniz.

Burada dikkat etmeniz gereken kalıcı bağlantı içinde yer almayan türkçe karakterleri düzeltmek. Örneğin otomatik oluşturulmuş ve yanlış olan kalıcı bağlantı ve düzeltilmiş doğru kalıcı bağlantı şöyledir:
Yanlış: /2016/11/blog-yazs-seo-ayarlar.html
Doğru: /2016/11/blog-yazisi-seo-ayarlari.html
Gördüğünüz gibi otomatik oluşturulan türkçe karakterler içermediği için kelimeler anlamsız kalıyor.

Bu yazının da burada sonuna geldik. Bu yazıyı yararlı bulduysanız lütfen yorum yapmayı unutmayın.
  1. Doğru: /2016/11/blog-yazisi-seo-ayarlari.html

    bunu doğru diyorsunuz da..yazisi ? yazısı olmayacakmı ?
    ..
    ve ben az önce paylaştığım son yazımda bir harf yanlış yazmışım balık yazısında ÇÖZÜMLERİ yazacakken ÇÖZÜ(K)LERİ
    Yazdığımı farkedip düzelttim..yazı başlığı düzeldi fakat şimdi kalıcı bağlantıda hala (çözükleri) görünüyor..bağlantıyı açamadım düzeltecektim..

    http://sozlerblogu.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kalıcı bağlantılarda asla türkçe karakter olmaz Turan Bey. Yazıyı düzenle dediğinizde sağ tarafta çıkan kısımda olması gerekiyor. Etiketler, program yap, kalıcı bağlantı diye başlıklar var orda. Tekrar inceleyiniz.

      Sil
  2. Çok yararlı bir yazı, teşekkürler.

    YanıtlaSil